Kiedy winiarz pracuje? Krótki harmonogram dla laików
Jaki jest harmonogram pracy winiarza? Kiedy przycina się krzewy, kiedy zbiera owoce? Ile winogrona potrzeba do wytworzenia butelki wina? Oto krótki „kalendarz”.
Termin rozpoczęcia prac w winnicach zależy od ich areału. W większych winiarze zaczynają ją tuż po nowym roku, w mniejszych na przełomie marca i kwietnia. Wtedy to rozpoczyna się przycinanie winorośli, czyli najważniejszy zabieg w winnicy. Jak mówią winiarze, lepiej winorośl przyciąć źle niż wcale.
Po przycięciu zostaje około 10% krzewu. Niektórzy rozdrabniają resztki i robią z nich nawóz (np. Gruzini używają odciętego drewna to robienia szaszłyków).
Kolejny zabieg to podwiązywanie latorośli, które robi się po to, by pięły się do góry.
Przełom lipca i sierpnia to czas na kolejne cięcie. Winorośle trzeba skracać, bo grono jest słabo doświetlone i, jak to się określa, „pracuje na liście”, a nie na grona. Po cięciu następują zielone zbiory, czyli redukcja liczby gron na krzewie, żeby te, które na nim pozostały, miały dobre parametry.
Żeby zrobić dobre wino potrzeba 1,5 kg owocu z krzewu (do pinot noir z jednego krzewu bierze się 0,5 kg owocu). W uproszczeniu: dla jednej butelki dobrego wina potrzeba jednego krzewu. Bardziej wydajne są odmiany hybrydowe. Z jednego krzewu można zebrać 2,5-3 kg i zrobić z tego dobre wino. Z kolei z niedojrzałego winogrona można zrobić sok, który będzie substytutem naturalnej cytryny.
Następne miesiące to czas doglądania krzewów, że żeby nie zachorowały.
Winobranie następuje jesienią. Sok powinien być zrobiony w ciągu 24 godzin od zbioru. Praca kończy się najpóźniej w listopadzie, choć to również zależy od odmiany winorośli i areału winnicy.