Kolacje degustacyjne z polskim winem. Bilety schodzą na pniu
Doskonale przyjęte przez jury polskie wina, championi i medaliści konkursu WINOPL 2023, a do tego dania przygotowane przez jednego z najlepszych kucharzy w Polsce. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie! 17 i 18 marca w restauracji Saffron a`la carte zaplanowano dwie, ekskluzywne kolacje degustacyjne. Bilety są już w sprzedaży, choć z każdym dniem ich ubywa.
Kolacje degustacyjne to nieodzowny element targów WINO. Ich goście i gościnie raczą się pysznymi potrawami, popijając najlepsze rodzime wina i słuchając o ich powstawaniu. O przygotowanie menu kolacji, które odbędą się 17 i 18 marca, zadbał Tomasz Zdrenka, szef kuchni restauracji Saffron a`la carte w Garden City, jeden z najlepszych kucharzy w Polsce, zwycięzca prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. Wina do obu kolacji dobrał wraz z Mirosławem Krasnowskim, dyrektorem programowym targów WINO i Maciejem Sokołowskim, przewodniczącym jury konkursu WINOPL. Co czeka na szczęśliwców, którym uda się kupić bilety na kolacje?
Musujące preludium
Amuse Bouche, czyli preludium do obu kolacji, będzie mus z sandacza i małży św. Jakuba, galaretka cytrusowa i kawior. Podczas pierwszej z kolacji, do tych dań goście spróbują wina musującego Jean Thierry Smolis Brut Nature z winnicy Smolis. Ten, nagrodzony srebrnym medalem trunek, to białe, bardzo wytrawne wino wytwarzane ze szczepów syval blanc i chardonnay. Dzień później, w sobotę, 18 marca, będą się raczyć musującym Brut Natur z winnicy Aris.
Warto wspomnieć, że trzecia odsłona konkursu WINOPL udowodniła, że wina musujące to koronna kategoria polskich winiarzy. To w niej przyznano największą liczbę medali.
Srebrna przystawka
Na zimna przystawkę goście i gościnie kolacji spróbują pyry z gzikiem z koziego sera, salsy z ogórka i koperku. W piątek, towarzyszące jej wino to białe wytrawny Brzask 2021 z winnicy Piwnice Antoniego. Ta hybryda seyval blanc i johannitera została nagrodzona srebrnym medalem w tegorocznym konkursie WINOPL. W sobotę serwowane będzie białe wytrawne Bianka 2022 z winnicy Katarzyna.
Zupa „mus to mus”
Zupa zaproponowana na obie kolacje przez szefa kuchni Saffron a`la carte to consomme pomidorowe z musem z pstrąga, piklowanym koprem włoskim i jadalna ziemia. Towarzyszyć jej będą kolejno: Jean Thierry Smolis Rose – nagrodzone srebrnym medalem na WINOPL 2023 – różowe, wytrawne wino musujące ze szczepów seyval blanc, pinot meunier i chardonnay (winnica Smolis) a dzień później musujące Sekt Rose Brut Nature 2021 (pinot noir, zweigelt i karmazyn) z winnicy Equus. Za to wino winnica Equus zdobyła brązowy medal.
Przystawka w winnej bieli
Przystawką ciepłą serwowaną podczas kolacji będzie won ton z warzywami i makaronem ryżowym, majonezem yuzu. Do niej wybrano: białego, półwytrawnego johannitera (hybrydę) z Winnicy Bekasiak, nagrodzonego srebrnym medalem (piątek) oraz białe półwytrawne Cuvee z winnicy Edison.
Danie główne zobowiązuje
W daniu głównym Tomasz Zdrenka postawił na comber jagnięcy, gołąbka z modrej kapusty z jagnięciną, gratin z buraka i ziemniaka, jus z porzeczką. To danie wymaga winiarskiego majstersztyku. Został nim złoty medalista i Champion WINOPL 2023 z kategorii „czerwone wytrawne” , czyli Monarcha z rocznika 2021, stworzony w winnicy Piwnice Antoniego. Dzień później zaserwowana zostanie czerwona, wytrwana Magnesia (zweigelt, rondo, regent) z winnicy Equus. W konkursie WINOPL to wino otrzymało brązowy medal.
Koniec wieńczy dzieło
Zwieńczeniem kolacji będzie oczywiście deser. Tym razem goście i gościnie spróbują ptysia, waniliowego kremu patissiere, marshmallow mango, compote brzoskwiniowego z tymiankiem cytrusowym oraz solirodu. Ostatnimi winami będą białe, półsłodkie Solarisy (nagrodzone srebrem i brązem), pochodzące z winnic Bekasiak oraz Aris.
Bilety na kolację degustacyjną dla jednej osoby kosztują 350 zł. Warto się śpieszyć, bo ich pula jest mocno ograniczona.
Zakup biletów na każdą z kolacji dodatkowo upoważnia do wejścia na targi WINO przez wszystkie dni.