WINOPL - to oni wybiorą najlepsze wina
Konkurs WINOPL 2025 zbliża się wielkimi krokami. Sprawdź kto oceni zgłoszone trunki.
Dokładnie za tydzień, 11 i 12 lutego, po raz kolejny ocenie poddane zostaną najlepsze polskie wina. Selekcją trunków zajmą się m.in. profesjonalni znawcy, wielokrotnie nagradzani sommelierzy i przedstawiciele prestiżowych restauracji. Tegoroczny skład liczyć będzie aż 18 ekspertów.
Na czele jury konkursu WINOPL 2025 stanie Maciej Sokołowski. To czterokrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów, Association de la Sommellerie Internationale (ASI) Diploma. Edukator i popularyzator wiedzy o winie.

Swoją obecność w jury potwierdził Adam Tomczak.To jeden z najbardziej utytułowanych polskich sommelierów, Mistrz Polski Sommelierów z roku 2021, CMS Certified Sommelier, posiadacz ASI Diploma i certyfikatu WSET 3. Jest także wiceprezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz szefem komisji egzaminacyjnej stowarzyszenia, koordynującej przyjęcia nowych członków i przeprowadzającej egzaminy sommelierskie.
Tegoroczne wina oceni także Arkadiusz Kurowski, wicemistrz Polski Sommelierów 2021, CMS Advanced Sommelier, WSET 3, członek SSP, Sommelier of the year 2022 - Prix au Sommelier. W składzie nie zabraknie również Marcina Krzystolika, II Wicemistrza Polski Sommelierów 2021, CMS Introductory Sommelier, posiadacza WSET 3 i członka SSP oraz Darii Majchrzak – sommelierki, CMS Certified Sommelier, posiadaczki certyfikatu WSET 3. Daria Majchrzak uczestniczyła także w Mistrzostwach Polski Sommelierów 2018 oraz Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów 2017.
Grono jury zasili w tym roku Dominika Dytko - dietetyk z wykształcenia, gastronom z wyboru, absolwentka WSET 3, studentka WSET Diploma w WSET School London. Członkini SSP, prowadzi degustacje, szkolenia z zakresu wiedzy o winie, a także szkoli pracowników gastronomii. Kolejny z jurorów w świecie gastronomii działa od 2005 r., a obecnie pracuje w poznańskiej restauracji Muga (w 2023 r. restauracja otrzymała gwiazdkę Michelina) oraz sklepie specjalistycznym. Jest wicemistrzem Polski i posiadaczem ASI Diploma. Oprócz tego Łukasz Głowacki tworzy własną selekcję win w oparciu portfolio kilkudziesięciu importerów i własny import.
Kolejni jurorzy związani z branżą gastronomiczną to Jacek Kulza - szkoleniowiec, prowadzący degustacje, znawca i miłośnik polskich win. Jest także sommelierem i managerem poznańskiej restauracji Conncordia, w której jest autorem karty win, a tym jednej z największych kart win polskich. W skład jury wejdzie także Błażej Dudziak – sommelier związany aktualnie z restauracją Opasły Tom (w roku 2022 znalazła się na światowej liście 50 Best Discovery), winem zajmujący się od ponad dziewięciu lat oraz Jakub Małecki - sommelier, posiadacz certyfikatu WSET 3, aktywnie promujący rieslingi oraz wina greckie w Polsce. W zespole oceniającym zasiądzie także Mateusz Dobrzykowski – doświadczony sommelier, WSET 3, aktualnie pracujący w gwiazdkowej Resturacji Muga.
Wprost z Lubuskiego przyjedzie Przemysław Karwowski, promotor polskiego wina, autor publikacji winiarskich, organizator konkursów winiarskich w Zielonej Górze, a także Patrycja Racinowska-Kołłątaj, sommelierka, promotorka lokalnych produktów.
W grona oceniających w konkursie WINOPL znajdzie się także Jacek Rusiecki z wykształcenia ekonomista, z zawodu restaurator i sommelier, członek SSP, organizator degustacji i kursów wina na Dolnym Śląsku pod szyldem Wrocławskie Warsztaty Wina. Województwo zachodniopomorskie reprezentował będzie Damian Orlik, certyfikowany sommelier, autor bloga „WspółWinny”, a także jeden z założycieli Stowarzyszenia Winnice Pomorza Zachodniego.
Kolejna z jurorek winem i winiarstwem interesuje się od 2020 r. Kaja Piątkowska, bo o niej mowa, posiada certyfikat WSET 2. Entuzjastka win naturalnych i niskointerwencyjnych. Dołączy do niej Kajetan Zalewski – sommelier, członek SSP, CMS Certified Sommelier, ASI Diploma Sommelier.
W składzie jury nie zabraknie przedstawiciela mediów Wiesława Polakiewicza – wydawcy, dziennikarza, redaktora naczelnego magazynu „Trybuszon” oraz wydawcy kilku książek winiarskich.
Laureatów konkursu poznamy 17 lutego, a większość zwycięskich trunków będzie można skosztować i zakupić podczas Targów Polskich Win i Winnic WINO, które odbędą się w dniach 20-22 marca 2025 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańkich.