O targach
Trzydniowe wydarzenie kolejny raz odbędzie się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Oto co 20-22 marca 2025 czeka na uczestników święta polskiego wina.
CO CZEKA NA ZWIEDZAJĄCYCH W 2025 ROKU?
Bogatą ekspozycję zapewnią producenci polskich win i cydru. W trakcie wydarzenia pojawi się szansa na spotkanie i rozmowę z przedstawicielami najlepszych polskich winiarni, którzy z przyjemnością opowiedzą o przygotowanych przez siebie trunkach oraz o pasji do wina.
Targi WINO to również znakomita okazja do degustacji oraz zakupu win i cydrów, produkowanych przez rodzimych producentów. Szeroki przekrój gatunków wina sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Wydarzenie organizowane przez Grupę MTP jest także szansą do zapoznania się z ofertą producentów akcesoriów i technologii. Oprócz tego nie zabraknie akcentów enoturystycznych. Miłośnicy wypoczynku połączonego z degustacją win będą mogli zapoznać się z najciekawszymi miejscami dla tej formy rekreacji.
Po dwóch wspaniałych edycjach, które odbyły się w historycznej Iglicy, targi WINO przenoszą się do Poznań Congress Center. Ta nowoczesna przestrzeń da wystawcom jeszcze większy komfort promocji swoich produktów, a gościom komfort degustacji i rozmów z winiarzami. Nowością będzie Salon Serów Rzemieślniczych.
Mocnym punktem programu będzie także kolacja degustacyjna, która odbędzie się w restauracji GardenCity, zlokalizowanej na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Całość zostanie okraszona profesjonalnym komentarzem, który pozwolił zgłębić tajniki łączenia potraw z winem. Udział w kolacji jest biletowany osobno. Bilet na wieczorną degustację upoważnia równocześnie do jednokrotnego wstępu we wszystkie dni targów.
POZNAŃ STOLICĄ POLSKIEGO WINA
Targi polskiego wina w Poznaniu to jedyne w swoim rodzaju wydarzenie w Polsce, poświęcone wyłącznie rodzimemu winiarstwu. Podczas trzydniowego spotkania winiarze i producenci z całego kraju prezentują swoje wina, cydry, miody pitne i destylaty. Nie brakuje również akcentów enoturystycznych i oferty firm okłowiniarskich.
RYS HISTORYCZNY
Wino przybyło do Polski razem z chrześcijaństwem za sprawą wina liturgicznego. Produkowano je wówczas praktycznie na terenie całego kraju. Pierwsze wzmianki o uprawach znajdują się jeszcze w Bulli Gnieźnieńskiej. Produkowali je przede wszystkim zakonnicy przy klasztorach. Niektóre miejsca do dziś zachowały historyczne nazwy, których geneza związana jest z produkcją wina, na przykład Winogrady, czy Winna Góra.
POWRÓT DO PRZEDWOJENNYCH TRADYCJI
W dwudziestoleciu międzywojennym w Poznaniu produkowano Champagne i nie było to wino musujące. W 1923 roku Georg Geiling założył przy ul. Wielkiej 21 "wytwórnię gronowych win musujących George Geiling & Cie". Szampana produkowano pod nazwą "Champagne Geiling Poznań-Reims" z wina bazowego pochodzącego z domu szampańskiego Geilinga w Reims. Szampany Geilinga w latach 20-tych były trzykrotnie wyróżnione trzema medalami na targach w Poznaniu.