Organizator:

O targach

Podziel się

Trzydniowe wydarzenie debiutuje na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Oto, co czeka na uczestników święta polskiego wina.

POZNAŃ STOLICĄ POLSKIEGO WINA

Targi polskiego wina w Poznaniu to jedyne w swoim rodzaju wydarzenie w Polsce, poświęcone wyłącznie rodzimemu winiarstwu. Podczas trzydniowego spotkania winiarze z całego kraju prezentują swoje wina i cydry. Podczas wydarzenia nie brakuje również akcentów enoturystycznych oraz firm z branż okołowiniarskich.

RYS HISTORYCZNY

Wino przybyło do Polski razem z chrześcijaństwem za sprawą wina liturgicznego. Produkowano je wówczas praktycznie na terenie całego kraju. Pierwsze wzmianki o uprawach znajdują się jeszcze w Bulli Gnieźnieńskiej. Produkowali je przede wszystkim zakonnicy przy klasztorach. Niektóre miejsca do dziś zachowały historyczne nazwy, których geneza związana jest z produkcją wina, na przykład Winogrady, czy Winna Góra.

POWRÓT DO PRZEDWOJENNYCH TRADYCJI

W XX-leciu międzywojennymw Poznaniu produkowano Champagne i nie było to wino musujące. W 1923 roku Georg Geiling założył przy ul. Wielkiej 21 "wytwórnię gronowych win musujących George Geiling & Cie". Szampana produkowano pod nazwą "Champagne Geiling Poznań-Reims" z wina bazowego pochodzącego z domu szampańskiego Geilinga w Reims. Szampany Geilinga w latach 20-tych były trzykrotnie wyróżnione trzema medalami na targach w Poznaniu.

CO CZEKA NA ZWIEDZAJĄCYCH W 2022 ROKU?

Bogatą ekspozycję marcowej odsłony targów zapewnią producenci polskich win i cydru. W trakcie wydarzenia pojawi się szansa na spotkanie i rozmowę z przedstawicielami najlepszych polskich winiarni, którzy z przyjemnością opowiedzą o przygotowanych przez siebie trunkach oraz o pasji do wina. 

Targi WINO to również znakomita okazja do degustacji i zakupu win i cydrów, produkowanych przez rodzimych producentów. Szeroki przekrój gatunków wina sprawi, że bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Wydarzenie organizowane przez Grupę MTP jest także szansą do zapoznania się z ofertą producentów akcesoriów i technologii winiarskich. Oprócz tego nie zabraknie akcentów enoturystycznych. Miłośnicy wypoczynku połączonego z degustacją win będą mogli zapoznać się z najciekawszymi destynacjami tej formy rekreacji. 

Mocnym punktem programu będzie także kolacja degustacyjna, która odbędzie się w restauracji GardenCity, zlokalizowanej na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Na zakończenie drugiego dnia targów, uczestnicy degustacji spróbują wybranych polskich win, połączonych z przepysznymi potrawami. Całość zostanie okraszona profesjonalnym komentarzem, który pozwolił zgłębić tajniki łączenia potraw z winem. Udział w kolacji jest biletowany osobno. Bilet na wieczorną degustację upoważnia równocześnie do jednokrotnego wstępu we wszystkie dni targów.