Organizator:

Dekada zbierania doświadczeń i uprawy winorośli

Podziel się

Wielkopolska winnica Vera funkcjonuje od listopadza 2013 roku. Oto jakie wina w niej powstają.

Naszą winnicę założyliśmy w listopadzie 2013 roku. Pierwszy hektar obsadziliśmy czterema odmianami winogron. W kwietniu 2015 roku dosadziliśmy drugi hektar wprowadzając piątą odmianę. W sumie mamy dwa hektary winorośli. 

Ze względu na wymagania klimatyczne wszystkie odmiany w Polsce muszą być mrozoodporne i wczesne lub średnio-późne jeśli chodzi o dojrzewanie winogron. "Nasze odmiany są hybrydowe, czyli powstały ze skrzyżowania różnych odmian. Są coraz popularniejsze ze względu na zwiększoną odporność na choroby i charakteryzują się nowymi, atrakcyjnymi bukietami aromatów" - podkreślają właściciele winnicy Vera.

Regent to odmiana niemieckiej winorośli. Podobny jest do francuskiego klasyka Pinot Noir (Pinonuar) - to typowy przedstawiciel win burgundzkich. Ponieważ zawiera mniej tanin od Pinot Noir jest łagodniejszy w smaku. Regent wypiera wcześniej najpopularniejszą odmianę wina czerwonego w Polsce - Rondo, ze względu na większą odporność na choroby i lepszą jakość wina. "Z naszej praktyki wynika, że dominującym aromatem w winie Regent jest wiśnia i czereśnia z domieszką czekolady i mięty" - opisują swoje doświadczenia.

Seyval Blanc - odmiana francuska, również hybryda międzygatunkowa, mrozoodporność do -28 stopnie Celsjusza, odmiana średnio późna zbliżona w jakości wina do francuskiego klasyka Sanvignon Blanc (sowinią blank). W Polsce najlepiej udają się wina białe, które zaczynają wyrabiać sobie markę na całym świecie. Polski Seyval Blanc jest lepszy od Sanvignon Blanc. Wyróżnia się silnym aromatem o charakterze gruszki i marakui. Aromat gruszki jest charakterystyczny dla win białych nowozelandzkich, ze względu na podobne warunki klimatyczne.

Odmiany Marechal Foch (marszal foch) i Leon Millot (leon milo) według naszych doświadczeń najbardziej się sprawdzają jako wina różowe półsłodkie. Cukier resztkowy wydobywa z tych odmian charakterystyczne aromaty: malina, truskawka i czerwona porzeczka. Odmiany te nadają się do kupażowania, czyli łączenia ze względu na biegunowe (przeciwstawne) zawartości cukru i kwasu w winie. Produkcja wina z tych odmian jest dość trudna ze względu na ich dużą niestabilność i wysoką zawartość białka, dlatego naszym zadaniem nie są to idealne odmiany dla polskich warunków klimatycznych. "Tym niemniej udało się nam zrobić świetne wina różowe o charakterze deserowym, mocne i półsłodkie, które znalazły uznanie u francuskiego winiarza, który odwiedził konińskie targi przedsiębiorczości w 2017 roku. Obie odmiany są hybrydą francusko-amerykańską o najwyższej odporności na mróz i choroby ze wszystkich naszych odmian" - mówią.

Wina wytwarzane w winnicy Vera nie są filtrowane, więc w niektórych butelkach może występować tak zwany "kamień winny" w winie czerwonym, który jest osadem powstałym ze skrystalizowanego kwasu winowego z garbnikami. W winie białym natomiast może się pojawić biały osad na dnie butelki, który jest wynikiem reakcji klarującego bentonitu z białkami wina. "Są to substancje naturalne i nie są wadą wina. W niektórych butelkach wino może zawierać niewielką ilość pęcherzyków dwutlenku węgla, co jest spowodowane fermentacją jabłkowo-mlekową, co również nie jest wadą wina, proces całkowicie naturalny. Tego typu reakcje w butelkach można zatrzymać, ale za pomocą środków konserwujących, których nie dodajemy" - podkreślają.