Rzemieślnicze cydry na targach WINO
Wiosną zeszłego roku odbyła się premiera Pfeiffer’s Cider, polskiej rzemieślniczej marki produkującej cydry, których podstawą są stare odmiany jabłek zrywanych ręcznie w ekologicznych sadach. Cydry Pfeiffer’s powstają w Winnicy De Sas, w malowniczej Dolinie Baryczy a tworzy je poznański aktor Mikołaj Fajfer.
![](/media/3atd1yzp/04event-cucina.jpeg?width=796&height=515&mode=max)
Pomimo niedawnej inauguracji, cydry trafiły już m.in. do restauracji Nuta, wyróżnionej gwiazdką Michelin oraz otrzymały pięć medali, w tym dwa złote, w międzynarodowych, prestiżowych konkursach. W cydrowej karcie Pfeiffer’s otrzymujemy trzy propozycje - rzadko spotykany na rynku cydr spokojny, bliski winiarskim klimatom, idealny do food pairingu, z wyczuwalnymi w aromacie świeżym jabłkami i kwiatami, orzeźwiający cydr musujący, będący świetną propozycją na ciepłe, letnie dni oraz aromatyczny cydr z odmian czerwonomiąższowych przywodzący na myśl świeże czerwone owoce, porzeczkę, poziomki i hibiskusa.
Za Pfeiffer’s Cider, jak za każdym produktem rzemieślniczym, stoi człowiek i jego pasja. Cydr Pfeiffer’s tworzy aktor poznańskich teatrów awangardowych i ulicznych, Mikołaj Fajfer. Wieloletni pobyt w spektakularnej krajobrazowo Szkocji, liczne wycieczki w dzikie i pełne natury Highlandy, degustacje w cydrowniach i destylarniach zainspirowały Mikołaja do stworzenia autorskiego, w pełni naturalnego, rzemieślniczego cydru Pfeiffer’s. Po drodze pojawiła się opuszczona aleja starych jabłoni, głównie z odmianą Grochówki, a stąd wystarczył już tylko krok do pierwszego cydru.
Podstawą naszych cydrów są ekologiczne, certyfikowane jabłka, które zrywamy w sadach BiGrim położonych w nadwiślańskim pasie żyznych gleb wapiennych, pomiędzy Sandomierzem a Puławami. Czyste powietrze i grunt bogaty w minerały sprawiają, że owoce są pyszne i zdrowe. W uprawach stosowane są jedynie naturalne środki wspierające rozwój ekologicznych owoców. Większość jabłoni została zasadzona w poprzednim wieku, a niektóre z nich już nawet w latch 70-tych XX wieku. Szara Reneta, Fantazja, Grochówka, Gold Milenium to tylko początek soczystej listy. Każdy nasz cydr przed zabutelkowaniem leżakował sześć miesięcy w kadziach Winnicy De Sas, w Dolinie Baryczy. Tam jest muzyka, tam jest sztuka, jest spokój, są rowery i piękne żurawie.
Asortyment
Cydr jakościowy wytrawny, spokojny.
Złoty medal na jednym z największych konkursów cydrowych na świecie - XIII International Hall of Gala
Ciders / SISGA ’23
Złoty medal na w Greater Poland Cider Cup 2023 - Poznańskie Targi Piwne
Srebrny medal na prestiżowym konkursie cydrowym Nordic International Cider Awards 2023 na Łotwie
- Idealny przy kolacji z owoców morza, do grillowanych mięs i warzyw. Nieodłączny sąsiad deski
długodojrzewających serów i wędzonego na zimno śledzika.
- Z jabłek zrywanych w ekologicznych sadach BiGrim, znajdujących się w nadwiślańskim pasie żyznych
gleb wapiennych między Sandomierzem i Puławami. Czyste powietrze, grunt bogaty w minerały i
wyjątkowa opieka, sprawiają, że owoce są pyszne i zdrowe. W uprawach stosowane są jedynie
naturalne środki wspierające rozwój ekologicznych owoców.
- Cydr dojrzewał sześć miesięcy w kadziach Winnicy De Sas, w pięknych okolicach Doliny Baryczy. Tam jest muzyka, tam jest sztuka, jest spokój, są rowery i piękne żurawie.
Cydr jakościowy czerwony wytrawny, musujący.
- Z jabłek czerwonomiąższowych dających niesamowity, czerwony i zdrowy jak barszcz sok. Aromat cydru przywodzi na myśl świeże czerwone owoce, czerwoną porzeczkę, poziomki, hibiskusa i czerwone jabłka.
- Żyzna, bogata w minerały gleba wapienna nadwiślańskiego pasa pomiędzy Sandomierzem a Puławami, oraz wyjątkowa dbałość o zachowanie ekologicznych warunków uprawy, sprawiają, że nasz cydr powstaje tylko i wyłącznie z pysznych i zdrowych owoców.
- A potem dojrzewa jeszcze sześć miesięcy w kadziach w Winnicy De Sas, w Dolinie Baryczy
Cydr jakościowy wytrawny, musujący.
Brązowy medal na w Greater Poland Cider Cup 2023 - Poznańskie Targi Piwne
Brązowy medal na prestiżowym konkursie cydrowym Nordic International Cider Awards 2023 na Łotwie
- Cydr, który dzięki naturalnej, wtórnej fermentacji w butelkach zyskuje musujący charakter. Nie lubisz bąbelków, wróć do punktu pierwszego.
- Podstawą naszych cydrów są jabłka, które zrywamy w sadach BiGrim położonych w nadwiślańskim pasie żyznych gleb wapiennych pomiędzy Sandomierzem a Puławami, a podstawą tamtejszych ekologicznych upraw jest grunt bogaty w minerały.
- Większość jabłoni została zasadzona w poprzednim Tysiącleciu, a niektóre z nich już nawet w latch 60-tych 20 wieku. Szara Reneta, Fantazja, Grochówka, Gold Millenium to tylko początek soczystej listy.
- Każdy nasz cydr przed zabutelkowaniem leżakował sześć miesięcy w kadziach Winnicy De Sas, w Dolinie Baryczy.