Serwis wina dla restauracji. Prezentacja szkoleniowa pierwszego dnia targów
O sukcesie restauracji, jako miejsca, w którym królują wina, decyduje między innymi idealny serwis. W jaki sposób powinno odbywać się przygotowanie do serwisu? Jak rekomendować wino gościom? Jak profesjonalnie prezentować butelkę, otwierać ją i serwować wino gościom? Na te i wiele innych pytań odpowie Katarzyna Solańska, właścicielka firmy K8K. Prelekcja „Serwis wina dla restauracji” odbędzie się pierwszego dnia targów WINO.
Przez trzy dni scena targów WINO będzie obfitować w wydarzenia dla publiczności. Prelekcje, degustacje, prezentacje umilą czas gościom. Będą też szansą na zdobycie wiedzy. Umiejętności z zakresu serwowania wina przydadzą się kelnerom, managerom, właścicielom restauracji, ale też wszystkim osobom chcącym profesjonalnie podawać wino.
W czwartek, 21 marca, pierwszego dnia targów WINO prelekcję z elementami szkolenia „Serwis wina dla restauracji” poprowadzi je Katarzyna Solańska, właścicielka firmy K8K.pl, jurorka konkursu WINOPL.
Osoby uczestniczące w prelekcji poznają podstawy wiedzy o winie, m.in. rodzaje i style win, cechy charakterystyczne różnych odmian winorośli oraz elementy etykiety wina i jej interpretację. Usłyszą informacje o dobieraniu win do dań, serwowania różnych rodzajów win (szkle, temperaturze).
Poznają zasady komunikacji na temat wina, umiejętności udzielania profesjonalnej informacji na temat karty wina w lokalu i rekomendowaniu win odpowiednich do preferencji gości. W zakresie serwisu wina poznają techniki otwierania butelek i dekantacji wina, prezentacja butelki i omówienia etykiety oraz kolejności obsługi.
Na koniec poznają sposoby wykorzystania różnych narzędzi i sprzętu do serwowania wina. Nie zabraknie też praktycznych ćwiczeń serwowania różnych typów wina i informacji o zasadach przechowywania i dbania o wino.
Ćwiczenia serwowania wina umożliwią personelowi restauracji nabycie praktycznych umiejętności, a pasjonatom dadzą satysfakcję i jeszcze większą przyjemność z kosztowania ulubionych win.